Prethodni članak
Sljedeći članak

Usvojen proračun Grada Pregrade za 2018. godinu

Proračun za sljedeću godinu iznosi 19.252.292,00 kuna

Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pregrade donesen je Proračun za 2018. godinu u iznosu od 19.252.292,00 kuna. Ovakav visok iznos Proračuna rezultat je promjena zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave kojima je planirano povećanje proračunskih prihoda za jedinice lokalne samouprave koje imaju prihode od poreza i prireza na dohodak manji od hrvatskog prosjeka. Prihod od poreza na dohodak u cijelosti se prepušta jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave te prihod od poreza na dohodak po osnovi kamata na štednju postaje prihod jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, objašnjeno je na sjednici. 

Također, rečeno je kako se uspostavlja novi model fiskalnog izravnanja koje se financira iz 17 posto udjela u porezu na dohodak. Tako je za Grad Pregradu planirano povećanje prihoda od poreza i prireza na dohodak za 4,1 milijun kuna u odnosu na 2017. godinu. Sredstva za koja je povećan Proračun u odnosu na 2017. godinu ravnomjerno su, Proračunom za 2018., usmjerena na ulaganja u gospodarstvo i komunalno gospodarstvo, te na ulaganja u društvene djelatnosti. Od većih investicija koje su planirane na području gospodarstva i komunalnog gospodarstva potrebno je izdvojiti projekt katastarske izmjere koji će se provoditi kroz razdoblje od 4 godine, izgradnju reciklažnog dvorišta, asfaltiranje nerazvrstanih cesta na području grada, ulaganja u sustav odvodnje i vodoopskrbe, a na području društvenih djelatnosti sufinanciranje udžbenika za učenike osnovne škole, povećanje naknade za novorođenu djecu, razvoj sportskih i dječjih igrališta te božićnice za umirovljenike.

Među važnijim Odlukama tu je niz Odluka vezanih uz Dječji vrtić „Naša radost“ Pregrada, usmjerenih na podizanje standarda pružanja usluga pregradskog vrtića. Zatim tu je i Odluka o sufinanciranju troškova priključenja na javnu vodoopskrbnu mrežu Grada Pregrade kojom je određeno da će Grad Pregrada zainteresiranim korisnicima s područja naselja Vinagora, Vrhi Vinagorski, Gabrovec, Mala Gora, Velika Gora i Martiša Ves sufinancirati priključenje na javnu vodoopskrbnu mrežu sredstvima koja su u navedenu svrhu osigurana Proračunom za 2018. godinu.

Važno je istaknuti i Odluku o kupnji nekretnine, kojom će Grad otkupiti nekretninu kraj zgrade NK Pregrade, s ciljem izgradnje pomoćnog igrališta.

Donesena je nova Odluka o stipendijama i financijskim potporama Grada Pregrade. Navedenom Odlukom uvedena je nova vrsta stipendija namijenjena učenicima srednjih škola i studentima sa prebivalištem na području Grada, a koji pravo na ostvarenje ove stipendije stječu na temelju svojih izvrsnih postignuća na području kulture, znanosti i sporta.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Mokri su i skliski kolnici mjestimice u Gorskom kotaru, Lici, Dalmaciji, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnjosti. Magla smanjuje vidljivost i usporava vožnj...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program