Prethodni članak
Sljedeći članak

Tri i pol desetljeća KUD-a „Antun Mihanović“

Na kraju svečanosti uručene su zahvalnice zaslužnim članovima i voditeljima sekcija KUD-a

Prigodnim svečanim programom Kulturno-umjetničko društvo “Antun Mihanović” iz Klanjca obilježio je protekle subote 35. obljetnicu kontinuiranog djelovanja. Gosti koji su do posljednjeg mjesta ispunili Veliku dvoranu Grada Klanjca mogli su uživati u dvosatnom programu u kojem su se na pozornici smjenjivali bivši članovi društva te sve danas aktivne sekcije klanječkoga KUD-a (folklorna i tamburaška, dječji folklor, pjevačka folklorna grupa te sekcija dvorskih plesova).

Kroz KUD prošlo 300 članova

Kroz KUD Antuna Mihanovića prošlo je preko 300 članova, a današnje članstvo broji oko 70 članova. – Inicijativa za osnivanje društva potekla je iz klanječke škole. Učiteljice Jasna Milčić, Palmira Lovrek i Vera Havrle okupljaju u lipnju 1981. godine žensku folklornu grupu, kojoj se u rujnu pridružuje Tamburaški sastav „Zelenjak“. Publika je s tolikim oduševljenjem popratila njihove prve nastupe da je pokrenuta i formalna inicijativa za osnivanje KUD-a, a osnivačka skupština održana je 16. 2. 1982. Od tada KUD „Antun Mihanović“ njeguje i čuva hrvatsku folklornu baštinu, elemente iz života zagorskog plemstva i razvija kulturni amaterizam u svom gradu i okolici – rekla je o povijesti KUD-a tajnica Snježana Horvatin, uz Matiju Makeka i Damira Vajdića autorica dokumentarnog filma prikazanog u sklopu subotnjeg programa. tnji koncert na kojem su nastupili sadašnji i bivši članovi Društva dignuo je klanječku publiku na noge.

– Ideja slavljeničkog koncerta je da pokažemo presjek našeg rada kroz 35 godina. Pripremili smo pregled svih naših radova u posljednjih tri i pol desetljeća, okupili članove koji su počeli plesati 1982. godine i članove koji su činili naš KUD ovih 35 godina. Također smo izveli neke točke koje su danas možda već zaboravljene, a pridružili su im se naravno i članovi koji trenutno djeluju u KUD-u. Na taj način smo zaokružili naš rad koji traje već 35 godina – objasnio nam je ideju vrlo uspjelog koncerta predsjednik KUD-a Goran Iveković.

Čestitke

Razdraganoj klanječkoj publici obratio se gradonačelnik Zlatko Brlek.

– Kroz 35 godina postojanja KUD-a, kroz KUD je prošlo mnogo generacija Klanjčana i stanovnika okolnih nam općina, prije svega njegujući našu tradiciju od zaborava. Puno su gostovali po inozemstvu, upoznali nove krajeve i nove prijatelje. To je zbilja jedna velika obljetnica, a ja se čvrsto nadam da ćemo za 35 godina slaviti 70. godišnjicu – čestitao je KUD-u jubilej Brlek.

– Meni kao Klanjčanu je to posebno pri srcu i budi sjećanja, jer puno je ljudi prošlo kroz KUD u ovih 35 godina. Zapravo bi teško bilo i naći kuću iz Klanjca gdje netko nije u ovih 35 godina bio u KUD-u. Koliko je tu emocija uneseno, slobodnog vremena potrošeno da bi se uvježbale koreografije. Nema nijedne manifestacije koja se događala u Klanjcu, a da nas KUD nije na neki način zabavljao svojom pjesmom i plesom. Naravno tu je i tradicija, kultura, očuvanje naše baštine. Svaka sredina ima jednu takvu kulturno umjetničku skupinu ili društvo koja održava to mjesto na životu, stoga ja danas čestitam svima koji su kroz ovih 35 godina svoje slobodno vrijeme odvojili za rad KUD-a – rekao je župan Kolar.

Na kraju svečanosti uručene su zahvalnice zaslužnim članovima i voditeljima sekcija KUD-a. Priznanja su primili: Dragica Gajšak, Josip Pleško, Andreja Harapin, Vesna Siročić, Mira Petek, Katarina Matošević Šoban, Katarina Skrbinac, Vedran Vrhovec i Sekica Filko. Priznanja su također uručena Gradu Klanjcu i Krapinsko-zagorskoj županiji, a za 35 godina neprekidnog rada u KUD-u priznanje je uručeno Dragi Gajšaku. Zahvalnice su primili KUD „Naša lipa“ Tuhelj i KUD „Horvatska“ iz Velike Horvatske. Obljetnicu KUD-u, ujedno i dobitnicima na priznanju čestitao je Armando Slaviček dopredsjednik ZAKUU KZŽ.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

IZVANREDNE SITUACIJE I OGRANIČENJA NA AUTOCESTAMA: -kolona teretnih vozila na GP Bajakovo na autocesti A3 Bregana-Lipovac duga je oko 2 km. Od danas do 27. listopada, od 07:00 do 20:00 sati, bit će zatvorena ŽC3250 Novska-Bročice u ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program