Prethodni članak
Sljedeći članak

"Suncokret ruralnog turizma" za 2017. godinu

Svečanost je jučer okupila nagrađene i brojne druge uzvanike iz gotovo cijele Hrvatske

Svaka prigoda, koja sve sudionike svečanog događaja dočekuje s oduševljenjem i pozitivnim ozračjem, koja je ujedno i prilika da u dobrom raspoloženju preraste u susret pozitivnih ideja, ujedno je i mjesto za iskrene zaključke nakon uspješne turističke sezone, za opravdanu pohvalu, zahvalu i ohrabrenje svima koji doprinose održivom razvoju Lijepe naše. Takve su prigode itekako dobro došle u Hrvatskoj, a jednoj od njih svjedočili smo jučer u zagrebačkom hotelu Academia, gdje je uz dodjelu nagrada i priznanja "Suncokret ruralnog turizma" za 2017. godinu, najboljima - seoskim turističkim poduzetnicima i programima ruralnog turizma i razvoja, svečano obilježeno 20 godina rada Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo“. Svečanost je okupila nagrađene i brojne druge uzvanike iz cijele Hrvatske pa su i ove godine očekivano u malome prezentirane najdragocjenije vrednote većeg dijela Hrvatske.

Najboljima su uručene zlatne, srebrne, brončane plakete i posebna priznanja u sedam kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Poduzetnici u ruralnom turizmu, Ruralno-turistički projekti, Ruralno-turističke manifestacije, Tradicijska ruralna gastronomija, Vinski turizam i Hrvatski otočni proizvodi te proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla.

Dodijeljena su i dva priznanja za životno djelo i to; Stjepanu Cukoru i dr.sc. Eduardu Kušenu, koji su početkom devedesetih među prvim poduprli projekt „Suncokret ruralnog turizma“, kojem je primarni cilj bio i ostao snažan razvoj turističkih ideja za održiv razvoj ruralnih područja. Stjepan Cukor i dr.sc. Eduard Kušen najvažniji dio svoje bogate profesionalne karijere posvetili su upravo razvoju ruralnih krajeva.

Da su za konkurentnost i razvoj ruralnih područja ključ uspjeha upravo ljudi istaknuo je i ministar turizma i izaslanik Premijera, Gari Cappelli; „Ruralni prostor obuhvaća 92 posto hrvatskog teritorija, no ruralni turizam ima svega 2 do 3 posto udjela u ukupnom turističkom prometu, ali vidljivi su veliki pomaci u ponudi, investicijama i inovacijama, a ključ uspjeha i u ovom segmentu turizma, uvijek su, prije svega, ljudi.“ Tijekom same dodjele Ministar je čestitao predsjednici Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Dijani Katici na velikom doprinosu razvoju ponude. Nakon toga je Katica istaknula da su svi nagrađeni dokaz sve bolje kvalitete i sve veće ponude na selu, kao i da je ove godine u ukupno sedam kategorija dodijeljeno ukupno 50 nagrada i priznanja Suncokret, a na natječaj "Suncokret ruralnog turizma" za 2017. godinu do kraja ljeta pristiglo je 130 prijava iz 18 županija.

„U zadnjih 20 odnosno 25 godina, koliko se bavimo ruralnim turizmom i razvojem, bezbroj puta smo obišli cijelu Hrvatsku i bili, kao i danas, često opčinjeni svim onim što Hrvatska nudi. Vjerujem da će se trud i zalaganje u idućim godinama dodatno pojačati, a ruralni prostor pridonijeti daljem razvoju turizma, istaknula je mr. sc. Dijana Katica. Dodala je; "Tijekom dvadeset godina posjetili smo svaki kutak Hrvatske i uvijek se vraćali sretni i puni emocija. Na ruralnom prostoru Hrvatske kreiraju se najljepše priče, a zajedno možemo još više. Činjenica je da je 92% Hrvatske ruralno, stoga to područje zaslužuje našu posebnu pažnju, promociju, prijateljstvo i suradnju, jer turizam je emocija, priča i poruka o identitetu, a identitet je skup različitosti. Ruralni turizam u Republici Hrvatskoj operativno i organizirano počeo se razvijati još 1996., donošenjem Pravilnika o pružanju ugostiteljskih usluga na seljačkim domaćinstvima, čime se stvorio okvir i pravnog reguliranja ove vrste turizma.“

Od ostalih važnijih najava vezanih za zakonsku regulativu tijekom jučerašnjeg formalnog dijela programa, spomenut je novi Zakon o pružanju usluga u turizmu, kojim će se otvoriti vrata turizma za brojne dionike ruralnih područja. Oni od sada, između ostalog, usluge aktivnog i pustolovnog turizma mogu pružati i na svojim poljoprivrednim gospodarstvima, uzgajalištima, šumama, lovištima i drugim lokacijama. Kako istaknuo ministar Cappeli, u Ministarstvu turizma uloženo je dosta napora, kako bi se pokušale uvažiti sve primjedbe s javne rasprave, kako bi se i vlasnicima obiteljskih gospodarstava olakšalo bavljenje turizmom". Napomenuo je i da obiteljska poljoprivredna gospodarstva mogu od sada usluge smještaja pružati u tradicijskim objektima poput klijeti, pastirske kolibe, katuna, kažuna, kolibe, šatora i slično, a koji ne moraju nužno biti smješteni u okviru OPG-a, nego u ruralnom okruženju. Ukratko, ovim Zakonom otvorene su ruke i dopuštena je maksimalna kreativnost da se na načelima održivog razvoja razvija nova ponuda i usluge ove grane turizma koja se može provoditi na čak 92 posto hrvatskog teritorija", zaključio je ministar Cappelli te Hrvatskoj udruzi za turizam i ruralni razvoj Klub članova "Selo" još jednom čestitao dvadeseti rođendan.

Ministar turizma Gari Cappelli, dobitnici nagrade za životno djelo Stjepan Cukor i dr.sc. Eduard Kušen te predsj. Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova "Selo“ Dijana Katica

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Za sve skupine vozila otvorene su autoceste: A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb te Jadranska magistrala (DC8). Kolnici su mjestimice vlažni i skliski. U Lici ponegdje ima i magle. Smanjena je vidljivost na autocesti A1 između tunela Mala Ka...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program