Prethodni članak
Sljedeći članak

RECITAL JOSIP OZIMEC: Nagrada publike pjesmi s istinitom pričom o rođenju sina u 48. godini

Jučer je u Kapelici sv. Petra u Svetištu MBB-e, u organizaciji Radija Marija Bistrica održan 18. Recital ''Josip Ozimec'', Marija Bistrica 2016.

Stihove su kazivali Jelena Januš Grbić i Josip Klapač, a u glazbenom dijelu programa nastupila je ŽVS Kušlec. Stručni ocjenjivački sud ove je godine djelovao u sastavu dr. sc. Ivo Kalinski, prof. Marija Lamot, prof. Ivančica Tomorad i don Anton Šuljić. Oni su odabrali je 64 pjesme za zbornik ''Došel bum v Bistricu'', kao i 24 za izvođenje na završnici, te 9 nagrađenih pjesama, po 3 u svakoj kategoriji. Naime, na ovaj recital pjesnici se javljaju sa radovima na kajkavskom i čakavskom narječju, te na standardu. Ove je godine na natječaj pristiglo 260 radova od 61 autora (148 na standardu, 84 na kajkavskom i 28 na čakavskom).

U kategoriji čakavske poezije treću nagradu osvojila je Marija Kovač iz Pule za pjesmu ''Fik'', drugu nagradu Nevenka Erman iz Žminja za pjesmu ''Prazna laštra'', a prva nagrada je drugu godinu zaredom pripala Franku Stipkoviću iz Zagreba, i pjesmi ''Umorni vojnik''. Kod pjesama na standardu treća je nagrada pripala autorici Neli Stipančić-Radonić iz Münchena i pjesmi ''Sa šalicom čaja u ruci'', drugonagrađena je Zdenka Maltar iz Novog Marofa i pjesma ''Čajanka za lutke'', a prvu nagradu osvojila je Slavica Sarkotić iz Siska sa pjesmom ''Mojoj mami umjesto čestitke''. U kategoriji radova na kajkavskom, treću je nagradu osvojila Marija Hlebec iz Krapine za pjesmu ''Soba s pogledam'', drugu Željko Špoljar iz Zaprešića sa pjesmom ''Korizma v Zagorju'', a prvu Biserka Marečić iz Kašine sa pjesmom ''Neduosenjani sen zgašen f kmice''. Nagradu publike za pjesmu ''Kesni sin'' osvojila je Snježana Plevnik iz Soblinca, koja je publiku osvojila istinitom pričom u pjesmi o sinu kojeg je rodila sa 48 godina.

Recitalu su u ime pokrovitelja, Svetišta MBB-e, Krapinsko zagorske županije i Općine Marija Bistrica prisustvovali predsjednica skupštine KZŽ-e Vlasta Hubicki, zamjenica župana Jasna Petek, te novi rektor Svetišta MBB-e preč. Domagoj Matošević. Svi su oni pohvalili ovu manifestaciju, i najavili daljnju podršku. A jesensko bistričko pjesničko druženje, koje se ove godine dogodilo baš na spomendan sv. Ivana Pavla II, najdražeg bistričkog hodočasnika, sa stotinjak posjetitelja ponovno je dokazalo da je pravi praznik pjesništva i to na sva tri hrvatska jezična izričaja.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Samo za osobna vozila zbog olujne bure otvorene su: -autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostala vozila je državnim cestama preko Gračaca i Obrovca (DC50, DC27); -dionica Jadranske magistrale (DC8) između Karlobag...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program