Prethodni članak
Sljedeći članak

Ravnateljica SŠ Bedekovčina se iz prve ruke upoznala s finskim obrazovnim sustavom

Ravnateljica Srednje škole Bedekovčina boravila je u Finskoj u studijskom posjetu

Ravnateljica Srednje škole Bedekovčina Vera Hrvoj boravila je od 12. do 17. studenog u Finskoj u studijskom posjetu pod nazivom Strengthening the competence-based approach in VET - Flexible learning paths and recognition of competences (Jačanje pristupa temeljenog na kompetencijama u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju - Fleksibilni putovi učenja i priznavanje kompetencija).

Studijski posjet financijski je podržala hrvatska Agencija za mobilnost i programe Europske unije u okviru Transnacionalne suradnje.

Nakon upoznavanja s finskim obrazovnim sustavom u Finskoj nacionalnoj agenciji za obrazovanje, sudionici seminara podijeljeni su u dvije grupe. Zajedno s ostalim sudionicima Vera Hrvoj posjetila je na više dana grad Tampere na jugu Finske i njegovu strukovnu školu Tredu koja školuje učenike strukovnih škola na nekoliko obrazovnih razina. U srednjoj školi (koledžu) Tredu sudionici seminara mogli su se dodatno upoznati s finskim načinom obrazovanja strukovnih zanimanja, odnosno kako povezati tražene strukovne kvalifikacije s obrazovnim kurikulumom i potrebama za radnom snagom u toj regiji. U suradnji sa sveučilištima i tvrtkama u Finskoj naglasak je na individualnom razvoju i korištenju inovacija u obrazovanju, sve usko povezano sa svijetom rada.

Kampus u sklopu škole u Tampereu najveći je strukovni kampus u Finskoj, s više od 18.000 tisuća studenata i učenika koji se obrazuju u osam područja (kultura, tehnologija, turizam, zdravstvo, sport,…) pa su se posjetitelji mogli upoznati i s primjenom obrazovanja u medijskim znanostima, održavanju zrakoplova i teorijskim i praktičnim znanjima modernog šumarstva.

Ovaj seminar koji je bio namijenjen ravnateljima strukovnih škola i središtima za obuku osoba pokušao je približiti sudionicima europskih zemalja kako u Finskoj funkcionira obrazovanje temeljeno na kompetencijama, koje su potrebe i mogućnosti za podučavanje i suradnju sa svijetom rada i kako promjena okruženja za učenje utječe na individualan razvoj učenika, odnosno studenta.

Promjene kurikuluma, razvijanje praktičnih znanja i jača povezanost tvrtki i obrazovnih institucija ono je što očekuje i hrvatske strukovne škole i bližoj budućnosti, pa tako i Srednju školu Bedekovčina.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

IZVANREDNE SITUACIJE I OGRANIČENJA NA AUTOCESTAMA: -prolazak izvanrednog prijevoza na autocesti A6 između čvora BOSILJEVO II i čvora KIKOVICA u smjeru Rijeke. Molimo korisnike za strpljenje -prometna nesreća na autocesti A1 na 349+500 km iz...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program