Prethodni članak
Sljedeći članak

'Rak vrata maternice je druga najčešća vrsta raka među ženama u svijetu'

U Zaboku održan stručni skup povodom obilježavanja Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice te Svjetskog dana mimoza

U Centru za mlade (Zelenoj dvorani) u Zaboku održan je stručni skup povodom obilježavanja Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice te Svjetskog dana mimoza.

Već 12 godina zaredom Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice obilježava se s ciljem jačanja edukacije i brige za zdravlje žena, kako bi se još jednom naglasila važnost dobre zdravstvene edukacije u zaštiti zdravlja žena, pomažući im da razumiju važnost pravodobne prevencije raka vrata maternice i motivirajući ih na korištenje dostupnih zdravstvenih pregleda i usluga. Organizatori stručnog skupa bili su Krapinsko – zagorska županija u suradnji s Općom bolnicom Zabok i bolnicom ratnih veterana. Ispred Krapinsko – zagorske županije prisutne je pozdravila pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović Šanjug, a gosti predavači bili su dr.med. Danijela Batas te doc.dr.sc. Rajko Fureš, prim.dr.med. iz Odjela ginekologije i porodništva Opće bolnice Zabok i bolnice ratnih veterana.

Predavanju su prisustvovali učenici i učenice srednjih škola te 8. razreda osnovnih škola s područja županije te zdravstveni djelatnici i djelatnice, kao i ostali zainteresirani građani i građanke. U prvom dijelu predavanja doc.dr.sc. Rajko Fureš prisutne je upoznao s potencijalnim spolnim bolestima i njihovom prisutnošću, a u nastavku je predavanja dr.med. Danijela Batas nastojala približiti važnost prevencije, pravovremenog informiranja te širenja kolektivne svijesti o opasnosti raka vrata maternice, koji je druga najčešća vrsta raka među ženama u svijetu, pri čemu je naglašeno da je svaka žena u opasnosti, a samo u Hrvatskoj godišnje oboli oko 400 žena, te umre njih oko 150. Dobro organizirani probir može smanjiti smrtnost od raka vrata maternice za 80%, te je tom prilikom pozvala prisutne na širenje svijesti o važnosti prevencije i redovitih kontrola.

U Hrvatskoj se probir provodi oportunistički, a u pripremi je pilot-projekt organiziranog probira čiji je cilj unapređenje provedbe preventivnog programa te uvođenje HPV testa kao primarnog testa probira za žene iznad 30 godina starosti. Najučinkovitija metoda prevencije raka vrata maternice je odlazak na redovite testove probira na rak vrata maternice, koji omogućuju detekciju ranih staničnih promjena. Također se u cilju prevencije raka vrata maternice, prema novijim istraživanjima, preporučuje i cijepljenje protiv HPV-a.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Za sve skupine vozila otvoreni su: -autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče; -autocesta A6 Rijeka-Zagreb; -Krčki most. Uočeni pješaci na autocesti A3 između čvora OKUČANI i čvora NOVSKA u smjeru Bregane. Molimo korisnike za dodatan oprez. ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program