Prethodni članak
Sljedeći članak

Proslavljena zabočka sopranistica nastupa u svom rodnom gradu

Ulaz je slobodan


Proslavljena hrvatska sopranistica Vlatka Oršanić održat će sutra 17. svibnja s početkom u 18 sati u Gradskoj galeriji recital na kojem će uz pratnju Irine Milivojević izvesti kompozicije Wagnera, Schumanna, Lhotke-Kalinskog i Rahmanjinova. Ulaz je slobodan.

Inače, Vlatka Oršanić, sopranistica i vokalna pedagoginja, rođena je u Zaboku. U Varaždinu je sa sedam godina počela učiti klavir u Muzičkoj školi, a s četrnaest solo-pjevanje kod pedagoginje Ankice Opolski. Nakon dvije godine upisala je studij pjevanja na Akademiji za glasbo u Ljubljani gdje je 1979. stekla diplomu u razredu Ondine Otte-Klasinc. U razdoblju od 1985. do 1990. studirala je u privatnoj školi pjevanja kod komorne pjevačice Olivere Miljaković u Beču. Stalnim angažmanom u Salzburgu započeo je drugi dio njezine karijere koji ju je odveo na ugledne europske scene i festivale. Postala je članicom Državnog teatra u Darmstadtu, a zatim kao slobodna umjetnica nastupa u glavnim ulogama na domaćim i međunarodnim pozornicama diljem Europe i svijeta. Pjevala je sve važnije uloge operne literature, od koloraturnog do mladodramskog soprana. Njezin se repertoar s više od osamdeset glavnih uloga opernog i koncertnog vokalnog stvaralaštva proteže kroz sva stilska razdoblja, od baroka, klasike, romantike, verizma, moderne i suvremene glazbe. Snimila je nosače zvuka za diskografske kuće (Emi, Sony Classical, Arte Nova).

Od 2003. Vlatka Oršanić je prvakinja Opere Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani te redoviti profesor na Odsjeku za pjevanje Muzičke akademije u Zagrebu. U svojoj karijeri Vlatka Oršanić je dobila brojne nagrade. Njezini su studenti također dobitnici brojnih domaćih i međunarodnih nagrada te su mnogi uspješni solisti na domaćim i stranim pozornicama.

Irina Milivojević, pijanistica, rođena je u Beogradu, gdje je završila studij klavira. Postdiplomski studij završila je na Akademiji za glasbo u Ljubljani u razredu prof. Acija Bertoncelja i prof. Tatjane Ognjanovič. Usavršavala se na majstorskim klasama Sergeja Dorenskog, Aleksandra Štarkmana, Pavela Nersesjana i Kemala Gekića. Irina Milivojević se s velikim žarom i veseljem posvećuje muziciranju s pjevačima. Zaposlena je kao korepetitor u Operi Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani i na G lazbenoj školi Ljubljana Vič-Rudnik. Sudjeluje u produkcijama Slovenskog komornog gledališča i redoviti je suradnik na seminarima u organizaciji ljubljanske Glazbene matice. U razdoblju od 2009. do 2014. imala je deset koncerata s proslavlje-nim hrvatskim tenorom Tomislavom Mužekom (Dubrovačke ljetne igre, HGZ Zagreb, Varaždin).

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Zbog povremenih lokalnih pljuskova kolnici su mokri i skliski u Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, Lici, Podravini, Slavoniji i Baranji te dijelu Dalmacije.  Na cestama u gorju veća je opasnost od odrona. Vozače upozoravamo da prilagode brzi...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program