Prethodni članak
Sljedeći članak

Održana konstituirajuća sjednica Koordinacijskog odbora projekta Krapinsko-zagorska županija-prijatelj djece

Za predsjednicu Koordinacijskog odbora izabrana je zamjenica župana Jasna Petek

Jučer je u Krapini održana konstituirajuća sjednica Koordinacijskog odbora projekta Krapinsko-zagorska županija-prijatelj djece. Za predsjednicu Koordinacijskog odbora izabrana je zamjenica župana Jasna Petek.

U uvodnom dijelu pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i udruge Martina Gregurović Šanjug informirala je prisutne o samom projektu Županije – prijatelji djece, istaknuvši da je on nastao u suradnji i partnerstvu Hrvatske zajednice županija i Saveza društava Naša djeca Hrvatske. Zamjenica župana KZŽ Jasna Petek rekla je da se na području Krapinsko-zagorske županije provode brojne aktivnosti za djecu i mlade kako bi ih se osnažilo u razvoju i ujedno dala podrška obiteljima kroz razvijenu mrežu usluga za djecu.

- Promicanje dojenja, rana intervencija, logopedske usluge, podrška darovitoj djeci i djeci s teškoćama u razvoju, osiguravanje kvalitetnog i dostupnog odgoja i obrazovanja i zdravstvene zaštite djece. Od prvih dana djetetova života kontinuirano se radi na promicanju dojenja kao prirodnom načinu prehrane koji djetetu osigurava zdrav rast i razvoj. U tom cilju Krapinsko-zagorska županija osnovala je Koordinacijski tim za promicanje dojenja na području Krapinsko-zagorske županije te izdvojila preko 100.000 kn za opremanje rodilišta. Osim promicanja dojenja, zbog loših demografskih pokazatelja, u prvom redu negativnog prirodnog priraštaja, Krapinsko- zagorska županija dodatno se usmjerila na uvećanu pomoć obiteljima za treće i svako daljnje novorođeno dijete - rekla je zamjenica župana Petek te je također naglasila da su dodatne usluge za djecu i mlade s teškoćama u razvoju također prioritet.

- Kako su potrebe za logopedskom uslugom velike, Krapinsko-zagorska županija uložila je napore da se osnaže općine i gradovi u osiguranju dostupnosti logopedske službe. Razvijen je model prema kojem su se uspostavili logopedski kabineti za područje Županije na način da jedan logopedski kabinet djeluje na području dvije ili više jedinica lokalne samouprave koje zajednički sufinanciraju njegov rad. Važan cilj u narednom razdoblju je i unapređenje kvalitete usluga rane intervencije za djecu s neurorizicima i razvojnim poteškoćama - rekla je Petek te dodala da Krapinsko-zagorska županija već četvrtu godinu za redom provodi projekt Baltazar kojim osigurava djeci s teškoćama u razvoju školovanje sa svojim vršnjacima, u svojoj lokalnoj zajednici, u redovnom sustavu odgoja i obrazovanja uz podršku pomoćnika u nastavi. Dodala je i da se znatna sredstva izdvajaju za programe podrške predškolskom odgoju i obrazovanju, prijevozu i stipendiranju učenika, programima i aktivnostima kojima se podupiru darovita djeca, natjecanjima učenika, poticanju kulturno-umjetničkog dječjeg stvaralaštva. Sonja Borovčak, potpredsjednica DND Hrvatska je govorila o ideji i kriterijima projekta, istaknuvši da će se njime omogućiti aktivna participacija djece i mladih na lokalnoj i regionalnoj razini, kao i sustavna edukacija dužnosnika i djelatnika čije nadležnosti zadiru u zaštitu i promicanje prava djece.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina vozila), a na dionici od Novog Vinodolskog do Senja dodatno je zabrana...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program