Prethodni članak
Sljedeći članak

'Istanbulsku konvenciju treba ratificirati odmah'

Istanbulska konvencija je pravno obvezujući međunarodni instrument kojim se kriminaliziraju djela kao što su seksualno, tjelesno, psihičko nasilje te seksualno uznemiravanje, prisilni brakovi, prisilni pobačaji

Jučer je u organizaciji Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Krapinsko-zagorske županije u Velikoj galeriji grada Zaboka održana tribina 'Što donosi Istanbulska konvencija?'. Tribinu je organizirana kao jedan od načina obilježavanja predstojećeg Međunarodnog dana žena. S Istanbulskom konvencijom prisutne je upoznala Maja Sporiš, diplomirana sociologinja, članica Predsjedništva Foruma žena grada Zagreba.

- Dan žena osim što je proslava, prisjećanje, ujedno je i način daljnje borbe za prava žena. Žene su žrtve nasilja i ne mijenja se ništa da se čin nasilja kažnjava, nejednako su plaćene za iste uvjete rada, ako istaknu svoje stav u velikom broju slučajeva ih se vrijeđa, degradira – objašnjeno je na tribini.
Podsjetimo, Istanbulska konvencija je pravno obvezujući međunarodni instrument kojim se kriminaliziraju djela kao što su seksualno, tjelesno, psihičko nasilje te seksualno uznemiravanje, prisilni brakovi, prisilni pobačaji.

Ona je konvencija Vijeća Europe o sprečavanju, borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Konvencijom neki manipuliraju stavljajući naglasak na rodnu ideologiju čime se uskraćuje informiranje o stvarnoj svrsi i namjeni ovog dokumenta.

Ratifikacija Istanbuslke konvencije osigurava sveobuhvatnu pomoć i zaštitu žrtvama rodno uvjetovanog nasilja, nalaže otvaranje većeg broja sigurnih skloništa i kriznih centara za žrtve nasilja, uvodi naknadu štete žrtvama nasilja s trajnim posljedicama, definira jasnu odgovornost države za propuste institucija prema žrtvama, propisuje prioritet u istragama i sudskim postupcima, ističe važnost terapijskog rada sa počiniteljima radi sprečavanja ponavljanja nasilja, potiče kampanje protiv nasilja i obrazovanje za nenasilje.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Od 16:00 sati za sve skupine vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb. Iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji te obrnuto, kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama mogu prometovati autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje drža...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program