Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] 'Bez obzira na svu tehnologiju koja nam je na raspolaganju, pisana riječ je pisana riječ'

U Klanjcu predstavljen novi svezak Hrvatskozagorskog književnog zbornika


Šesti  po redu svezak Hrvatskozagorskoga književnog zbornika predstavljen je jučer u Izložbenoj dvorani Gradske knjižnice u Klanjcu. U novom zborniku svoje neobjavljene ili nagrađene poetske i prozne radove, drame i eseje predstavilo je oko 40 autora s područja Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije te Grada Zagreba. Zbornik je ilustriran radovima našeg poznatog umjetnika Stjepana Đukića Pište. Time je Hrvatskozagorsko književno društvo održalo svoj zacrtani cilj objavljivanja zbornika svake dvije godine. Ovo vrijedno izdanje predstavili su autorica predgovora Mirjana Mikulec, urednik Božidar Brezinščak Bagola, a na rad ilustratora Stjepana Đukića Pište osvrnuo se Hrvoje Kovačević.

Brezinščak Bagola: „Zbornik nije prevelik, ali je sadržajno i likovno vrlo bogat“

– Ovaj izdavački pothvat Hrvatskozagorskoga književnog društva, s namjerom ponavljanja svake dvije godine, predstavlja ne samo recentni prikaz književnog stvaralaštva članova Društva, već i značajan doprinos promociji stvaralaštva autora iz Hrvatskog zagorja i bliskih njemu, cjelokupnoj hrvatskoj umjetničkoj javnosti – rekla je Snježana Horvatin, članica Uređivačkog odbora Zbornika koja se osvrnula i na ostala izdanja Hrvatskozagorskoga književnog društva.

– Ovaj šesti po redu zbornik mi je posebno drag zbog toga jer nije prevelik, a sadržajno i likovno je vrlo bogat. Mislim da naše Društvo može biti ponosno – rekao je Božidar Brezinščak Bagola urednik izdanja i predsjednik Društva. Ujedno je zahvalio Krapinsko-zagorskoj županiji što je otkupila rodnu kuću Janka Leskovara u Valentinovom kod Pregrade gdje će biti uređen Kulturni centar.

Izbor tekstova iz zbornika čitali su članovi HZKD-a Vera Grgac, Snježana Ricijaš, Vladimir Šuk i Nikola Kristić koji su interpretirali tekstove u svom prepoznatljivom stilu, dok su jedan dio radova predstavili i sami autori.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupio je klanječki glazbenik Igor Siročić koji je uvjerljivim izvedbama klasičnih pjesama na gitari izmamio pljesak brojne publike. Valja istaknuti da je između ostalih radova u Zborniku objavljeno i pet pjesama svestranog Ive Šućura, novinara Zagorskog lista.

Događanju su nazočili krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, predsjednica Županijske skuptšine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, zamjenik gradonačelnika Klanjca Zvonko Sever, predsjednik Literarne družbe Maribor Marjan Pungartnik te mnogi drugi.

– Čestitam na objavljivanju šestog Zbornika u kojem se imalo priliku predstaviti oko 40 autora s našeg područja. Bez obzira na svu tehnologiju koja nam je na raspolaganju, pisana riječ je pisana riječ. Ono što se ne zapiše kao da se i nije dogodilo. Bitno je da nam knjižnice dobro rade, da izlaze nova djela, i da u školama učitelji odgajaju djecu da trebaju čitati. Naše Zagorje dalo je puno velikana i doprinosa hrvatskoj kulturi, a mi ćemo uvijek pratiti što se događa u kulturi i dati joj podršku  – rekao je župan Kolar podsjetivši na važnu ulogu HZKD-a pri objavljivanju Enciklopedije Hrvatskoga zagorja.

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Promet je povremeno pojačan na cestama u smjeru mora i unutrašnjosti, u priobalju na prilazima turističkim središtima te na većini graničnih prijelaza. Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Uz povećanu gustoću prometa povećava se ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program