Prethodni članak
Sljedeći članak

Fosilna bogatstva Hrvatskog zagorja i Podravine

U Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini otvorena je izložba koja prikazuje važnija fosilna nalazišta u Zagorju i Podravini, a bit će otvorena do 4. prosinca

U Muzeju krapinskih neandertalaca otvorena je izložba „Fosilna bogatstva Hrvatskog zagorja i Podravine“. Riječ je o prikazu važnijih fosilnih nalazišta u Hrvatskom zagorju poput Hušnjakova kao najbogatijeg svjetskog nalazišta neandertalskog čovjeka na svijetu, Radoboja- bogatog nalazišta fosilne flore i faune, nalazište poludragog kamena ahat u blizini Lepoglave na lokalitetu Gaveznica- Kameni vrh. Prezentirane su i vrste stijena koje izgrađuju područje Hrvatskog zagorja. 

Po prvi puta javnosti je predstavljena i fosilna građa Podravine koja je prikazana kao jedna cjelina. Riječ je o fosilima pleistocenskih sisavaca poput vunastog i stepskog mamuta, vunastog nosoroga, stepskog bizona, pragoveda i divljeg konja. Manji dio građe pohranjen je u zbirci Muzeja grada Koprivnice, dok se veći dio nalazi u privatnim zbirkama Josipa Cugovčana iz Podravskih Sesveta te Ivana Zvijerca iz Torčeca. Izloženo je preko 100 originalnih fosila, a prava vrijednost su mliječni zubi vunastog mamuta koji su iznimno rijetki. Izložba je rezultat međumuzejske i stručne suradnje MKN sa Muzejom grada Koprivnice, Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Prirodoslovnim muzejom Slovenije te privatnim kolekcionarima.

Svečano otvorenje upotpunili su članovi Hrvatskog folklornog društva Sesvečice iz Podravskih Sesveta, a nazočnima se obratio zamjenik gradonačelnika Grada Krapine Branko Varjačić koji je otvorio izložbu. Autor izložbe je kustos geolog Jurica Sabol, voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca, a sama izložba će biti otvorena do 4. prosinca. Nakon Krapine izložba će gostovati u Muzeju grada Koprivnice, gdje će biti otvorena 9. ožujka 2018. godine.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Otvorene su za sve skupine vozila: -autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje -autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica Zbog olujnog vjetra, samo za osobna vozila otvoreni su: -DC54 Maslenica-Zaton Obrovački -Pa...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program