Prethodni članak
Sljedeći članak

DVD Bedekovčina proslavilo 105 godina : Jaki na svim poljima, poseban ponos mladež

Današnje društvo nastalo je udruživanjem Industrijskog dobrovoljnog vatrogasnog društva Zagorka i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bedekovčina i ono danas poštuje svijetle i bogate tradicije obaju društava i 105 godina vatrogastva u Bedekovčini

 • Proslava je započela mimohodom

  Proslava je započela mimohodom

 • Proslava je započela mimohodom

  Proslava je započela mimohodom

 • Dodijeljena su odlikovanja i priznanja

  Dodijeljena su odlikovanja i priznanja

 • Zaslužni su dobili srebrna i zlatna priznanja

  Zaslužni su dobili srebrna i zlatna priznanja

 • Stjepan Skuliber, predsjednik VZKZŽ-e i Željko Odak, predsjednik društva

  Stjepan Skuliber, predsjednik VZKZŽ-e i Željko Odak, predsjednik društva

 • Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban i predsjednik društva Željko Odak

  Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban i predsjednik društva Željko Odak

 • Proslava je započela mimohodom
 • Proslava je započela mimohodom
 • Dodijeljena su odlikovanja i priznanja
 • Zaslužni su dobili srebrna i zlatna priznanja
 • Stjepan Skuliber, predsjednik VZKZŽ-e i Željko Odak, predsjednik društva
 • Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban i predsjednik društva Željko Odak

Mimohodom vatrogasaca i vozila od tvornice Tondach do Vatrogasnog doma u Bedekovčini, u subotu je započela proslava 105 godina od osnutka DVD-a Bedekovčina. Nakon mimohoda uslijedila je svečana sjednica. U osvrtu na 105 godina djelovanja društva, istaknuto je da DVD Bedekovčina već 105 godina djeluje na načelima dobrovoljne aktivnosti i samoorganiziranosti građana na ostvarivanju humanih ideja, te međusobne pomoći u borbi protiv požarnih i drugih elementarnih opasnosti. Današnje društvo nastalo je udruživanjem Industrijskog dobrovoljnog vatrogasnog društva Zagorka i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bedekovčina i ono danas poštuje svijetle i bogate tradicije obaju društava i 105 godina vatrogastva u Bedekovčini. Iz novije povijesti valja izdvojiti obilježavanje 95. obljetnice društva, kada je obnovljen vatrogasni dom kao i prva vatrogasna štrcaljka, ponos društva. Godinama se obnavljao i vozni park, a 2014. godine vlastitim sredstvima kupljen je kamion Styer s duplim pogonom, pogodan za zagorske terene.

Poseban ponos natjecateljske ekipe

DVD Bedekovčina je danas kao središnje društvo glavni čimbenik zaštite od požara, bilježeći prosječno godišnje 20-tak različitih sve zahtjevnijih intervencija, na koje osposobljeni i opremljeni vatrogasci odgovaraju brzo i kvalitetno, a stignu sudjelovati i na dislokacijama u priobalju. DVD Bedekovčina već je godinama i izvan Zagorja pa i Hrvatske poznato i po radu sa vatrogasnom mladeži. Mladež i njihovi voditelji su ponos i budućnost ovog društva, a po svojim uspjesima na natjecanjima ponos Krapinsko-zagorske županije i Bedekovčine kojih ime više nego pozitivno prenose na natjecanjima širom Hrvatske, ali i izvan njenih granica. U proteklih dvadeset godina društvo sudjeluje na svih 12 županijskih natjecanja od kojih osvaja osam s muškom mladeži i pet sa ženskom mladeži. Sudjeluje na deset od 12 državnih natjecanja vatrogasne mladeži, i to sa 29 ekipa. Na tri državna vatrogasna natjecanja s ženskom i muškom mladeži osvajaju prva mjesta i time postaju najuspješnije društvo u ovom natjecanju. Tu su i tri KUP-a HVZ-a za redom s muškom mladeži i jedan s ženskom mladeži, a vrhunac su nastupi na vatrogasnim olimpijadama i to 4 puta zaredom, od čega ove godine u austrijskom Willachu i sa muškom i sa ženskom ekipom. Danas društvo broji 142 člana, od toga 50 aktivnih vatrogasaca i 24 žena, 9 pričuvnih, pet počasnih člana i 45 pripadnika mladeži i pomlatka.

Vatrogasna priznanja i odlikovanja

Kako je i običaj na proslavama dodijeljena su odlikovanja i priznanja. Valja napomenuti da su brončane medalje i plamenice dodijeljene još na skupštini početkom godine, dok su u ovoj prigodi zaslužni dobili srebrna i zlatna priznanja, kao i posebno vatrogasno priznanje spomenicu Vatrogasni veteran, koje su primili predsjednik društva Željko Odak i Alojz Buzjak. Zlatnu plamenicu dobio je Stjepan Špiranec, a zlatne medalje Josip Horvat, Tihomir Granc, Tomislav Novosel, Ivan Odak i vlč. Josip Komorčec. Dodijeljene su i spomenice za 20. 30 i 40 godina rada u društvu. Spomenice za 40 godina dobili su Dragutin Sinković, Ivan Kovač, Tihomir Granc i posthumno Franjo Sopina. Ovoj su proslavi nazočili vatrogasci iz brojnih prijateljskih društva, kako iz KZŽ-e, tako i izvan nje, od Virja i Osijeka, do Žrnovnice i slovenskog PGD Šentvid pri Grobelnem. Također, 105. rođendan čestitali su i Stjepan Skuliber, predsjednik VZKZŽ-e, ujedno i član Predsjedništva HVZ-a, kao i još dva predsjednika županijskih zajednica, Mijo Brlečić (VZ Sisačko-moslavačke županije) i Goran Matoničkin (VZ Koprivničko-križevačke županije. U ime županije čestitke je uputio zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek, a u ime Općine Bedekovčina, kao pokrovitelja načelnik Darko Ban.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobag zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina vozila), a na dionicama Novi Vinodolski-Senj i Karlobag-Sveta Marija Magdalena, autoc...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program