Prethodni članak
Sljedeći članak

Evo koliko ‘opraštaju’ fiksne prometne kamere za mjerenje brzine

Portal HAK revija je postavio pitanje Ministarstvu unutarnjih poslova


Pitanje koje zanima mnoge vozače, a to je kolika je tolerancija fiksnih kamera za mjerenje brzine na našim prometnicama. Portal HAK revija je postavio pitanje Ministarstvu unutarnjih poslova, a dobili su sljedeći odgovor:

Ovisno o propisanoj, odnosno ograničenoj brzini, na određenoj dionici ceste tako policijski službenici iz policijske postaje, na čijem se nadležnom teritoriju nalazi fiksni uređaj za nadzor brzine kretanja vozila u cestovnom prometu, podešavaju vrijednost brzine u navedenom uređaju od koje će se fotografirati/snimati vozila koja se kreću istom ili većom brzinom od one koja je zadana u uređaju. Najveće dopuštene mjerne pogreške mjerila brzine ne smiju biti veće od ± 3 km/h za brzine do 100 km/h, a iznad te brzine ne smiju biti veće od ± 3 %. Sigurnosna razlika kod mjerenja brzine za brzine do 100 km/h iznosi 10 km/h, a za brzine veće od 100 km/h iznosi 10 % izmjerene brzine. Navedeni mjeriteljski zahtjevi propisani su Pravilnikom o mjeriteljskim zahtjevima za mjerila brzine vozila u cestovnome prometu („Narodne novine“, broj: 38/2001, 43/2001, 19/2002). Kod procesuiranja prometnih prekršaja nepropisne/nedopuštene brzine mjerodavna je ona brzina koja se dobije tako da se od izmjerene vrijednosti brzine u uređaju odbije vrijednost sigurnosne razlike kako bi se učinio ispravak zbog pogreške mjerila brzine odnosno mjerne metode.

 Treba istaknuti da je ovaj sustav sličan u mnogim europskim državama. U Velikoj Britaniji su kamere prilagođene na 10% + 3 km/h pri svim brzinama pa tako i na onima nižim od 100 km/h. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama definirano je da se kažnjava brzina do 10 km/h veća od ograničenja u naseljenim mjestima, a na cestama izvan naselja kažanjava se brzina veća od 10 do 30 km/h. Dakle, na cestama izvan naselja treba sigurnosnoj razlici kamera dodati i brzinu veću od ograničenja do 10 km/h. Podsjetimo, ove godine MUP planira aktivirati novih 59 kamera na 122 lokacije u Hrvatskoj. Dakle, bez obzira na kamere, poštujte ograničenja brzine i prometne propise!, dobio je odgovor portal HAK revija.

Podsjetimo, prošlog su se tjedna postavljale kamere za automatsko mjerenje brzina u već postavljena kučišta na osam lokacija u Zagorju, a radom će započeti za oko dva tjedna, potvrdili su za naš portal nedavno iz Policijske uprave krapinsko – zagorske.

Evo na kojima lokacija će kamere snimati vašu brzinu: u Oroslavju na državnoj cesti D 307- 4km 1 dionice (obilaznica, ul. A. Gredičaka kod kbr. 3f ), u Gradu Krapini na dvije lokacije, u Ulici hrvatskih branitelja - kod OŠ August Cesarec i u Mihaljekovom Jarku kod kbr.12, u Velikom Trgovišću u Ulici Stjepana Radića kod kbr.73, u Donjoj Stubici na državnoj cesti D 307 u zoni osnovne škole, u Bedekovčini na državnoj cesti D1 ulica Matije Gupca kbr. 33, u Gradu Zaboku na županijskoj cesti ŽC 2195 Ulica M. Gupca 132, i u Gradu Zlataru na državnoj cesti D 29 – Zagrebačka ulica – kbr. 49 a.

Naša Policijska uprava ove godine dobiva dva fiksna radara, a iduće godine još dva, tako da će ih do 2020. ukupno imati četiri, i osam kućišta u koja će se po potrebi montirati uređaji za mjerenje brzine, ovisno o policijskoj procjeni. Uređaji funkcioniraju na način da snimaju brzinu u oba smjera u dnevnim i noćnim uvjetima, a imat će i mogućnost prepoznavanja registarskih oznaka kako domaćih tako i država EU i susjednih država.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook

Na većini cesta promet teče bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi. Jadranska magistrala (DC8): -između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program