Prethodni članak
Sljedeći članak

Brzina je i dalje najčešći uzrok prometnih nesreća

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su tijekom četiri mjeseci ove godine obavili očevid kod 206 prometnih nesreća...

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su tijekom četiri mjeseci ove godine obavili očevid kod 206 prometnih nesreća što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećanje za 5,6 posto. Evidentirane su tri prometne nesreća s poginulim osobama, u 63 nesreće s ozlijeđenim osobama 19 osoba je teže, a 77 osoba je lakše ozlijeđeno, dok je u 140 prometnih nesreća nastala materijalna šteta.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine broj prometnih nesreća s poginulim osobama veći je za 200,0 posto, nesreća s ozlijeđenim osobama manje je za 7,4 posto, dok je broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta više za 11,1 posto.

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama broj poginulih osoba veći je za 300,0 posto, teže ozlijeđenih osoba više je za 42,6 posto, dok je lakše ozlijeđenih osoba manje za 11,5 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama nastradalo 100 osoba što je u odnosu na četiri mjeseca 2015. godine manje za jedan posto. Najviše nastradalih osoba životne je dobi od 20 do 40 godina u kojoj dobnoj skupini su nastradala 54 sudionika od kojih su tri osobe smrtno stradale, deset je teže ozlijeđeno, a 41 osoba je lakše ozlijeđena. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama najviše ih je također životne dobi od 20 do 40 godina (194 sudionika).

Brzina je i dalje najčešći uzrok prometnih nesreća. 61 nesreća ili 29,6 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog neprilagođene/neprimjerene brzine uvjetima na cesti i u prometu. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo slijetanja vozila s ceste - 60 slučaja. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća je subota sa 37 obavljenih očevida, a najsigurniji bio je četvrtak sa 22 obavljena očevida. Kritično vrijeme u toku dana bila su razdoblja između između 17 do 18 sati sa 18 obavljenih očevida, a najsigurnija razdoblja su od 0 do 1 sat kada su obavljena dva očevida.

U prometnim nesrećama sudjelovalo je 427 sudionika od kojih su 52 sudionika ili 12,2 posto bilo pod utjecajem alkohola, dok su lani u 195 prometnih nesreća sudjelovalo 445 sudionika od kojih je 56 ili 12,6 posto bilo pod utjecajem alkohola. Tijekom četiri mjeseca ove godine došlo je do smanjenja broja sudionika prometnih nesreća za 18 osoba ili 4,0 posto, ali i do smanjenje udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 0,4 posto.

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u četiri mjeseca evidentirali 5027 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu - 1947 prekršaja što iznosi 38,7 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (320) i prekršaji upravljanja neregistriranim vozilom (138). Od ostalih prekršaja još izdvajamo 65 prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom, 64 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 35 prekršaja upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, 21 prekršaj odbijanje alkotestiranja, te 12 prekršaja nekorištenje zaštitne kacige.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook

Jak vjetar puše na autocestama: A1 Zagreb-Split-Ploče između južnog ulaza u tunel Sveti Rok i vijadukta Baričevići te A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić. Vozi se uz ograničenja brzine, no autoceste su otvorene za sve skupine vozila....

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program