Prethodni članak
Sljedeći članak

Budući agrotehničari i poljoprivredni gospodarstvenici u Veroni

Dojmovi učenika sa stručne ekskurzije i više su nego pozitivni

Učenici Poljoprivrednog učilišta Srednje škole Bedekovčina posjetili su Italiju tijekom dvodnevne stručne ekskurzije u Veroni i Padovi.

Prvi dan obišli su siranu Latteria agricola Venera Vechia. Proizvodnja sira u ovoj talijanskoj sirani bazira se na otkupu zadružnih proizvođača mlijeka, preradi i proizvodnji nadaleko čuvenog talijanskog parmezana. Nakon sirane posjetili su glavni razlog odlaska u Italiju - Međunarodni sajam poljoprivredne mehanizacije i stočarstva „Fieragricola“. Ovaj poljoprivredni sajam predstavio je trenutno najveća dostignuća u području poljoprivredne mehanizacije u svijetu, kao i uzgojne programe iz govedarstva, svinjogojstva, ovčarstva, kozarstva i konjogojstva. Učenici, budući agrotehničari i poljoprivredni gospodarstvenici, imali su priliku upoznati se s nekim talijanskim pasminama stoke, kao i mnogim drugim primjercima životinja poznatih svjetskih pasmina i onim oglednim iz talijanskog uzgoja.

Nakon sajma posjetili su grad ljubavi, Veronu, kroz najznačajnije kulturno–povijesne turističke sadržaje uz pratnju vodiča.

Drugi dan bio je organiziran za stručni obilazak Padove: rižare Corte Facchina Piccola, gdje su se učenici upoznali s procesom uzgoja, proizvodnje i pakiranja riže, i Sveučilišnog botaničkog vrta (Orto Botanico di Padova) koji datira iz 1545. god. Botanički vrt najstariji je u Europi, a od 1997. upisan je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi. Osnovan je kao vrt biljaka potrebnih medicinskom fakultetu i još uvijek posjeduje važnu kolekciju rijetkih biljaka. Centralni dio vrta uređen je u francuskom stilu, a preostali dio u engleskom. U jednom dijelu vrta nalazi se i „Goetheova palma“ posađena daleke 1585. godine. Unutar vrta nalaze se moderno dizajnirani staklenici koji se prostiru na dvije etaže, a predstavljaju klimatske prilike svih kontinenata, kao i njihove značajne biljne vrste. Šetnja staklenikom bila jako zanimljiva, prije svega zbog kontrasta u vegetaciji i temperaturnim razlikama.
Ostatak razgleda činili su najzanimljiviji turistički sadržaji grada Padove, između ostalog Svetišta svetog Leopolda Mandića, baziliku svete Justine i mnoge druge.

Dojmovi sa stručne ekskurzije i više su nego pozitivni, a obilazak Fieragricole i edukativnih mjesta vezanih uz struku u okolici Verone i Padove postaje već tradicionalan za učenike Srednje škole Bedekovčina koji na inozemnim primjerim također mogu unaprijediti svoja znanja iz poljoprivrede.

Još članaka iz "Bedekovčina"

Facebook

Zbog prometne nesreće na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između čvora Bosiljevo i odmorišta Dobra na 69+050 km u smjeru Dubrovnika, vozi se jednim prometnim trakom uz ograničenje brzine 40 km/h. Zbog požara i dima uz autocestu A1 između čvoro...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program